28 Kasım 2016 Pazartesi

Kasten Yaralama Suçu Cezası

Son dönemde toplumsal gerilimin tırmanması ile beraber iyice gün yüzüne çıkan şiddet suçlarının başında kasten yaralama suçu gelmektedir. Haliyle bu kadar yaygın bir suç çeşidinin cezai yaptırımı da bir hayli önem kazanmış bulunmaktadır. Ancak her suç çeşidinde olduğu gibi kasten yaralama suçunda da vakıaların çeşitliliği uygulanacak cezai yaptırım hakkında soru işaretleri ortaya çıkarmaktadır. İşte bu bağlamda karşımıza sık sık çıkan sorulara daha iyi ve daha net bir cevap verebilmek adına bu soruları teker teker yanıtlamak oldukça yararlı olacaktır. Öncelikle bu sorulara kısaca değinelim: kasten yaralama nedir kasten yaralama TCK tarafından nasıl tanımlanır basit yaralamaya verilen cezalar nelerdir basit yaralamanın cezası nedir ruhsatsız silahla adam yaralamanın cezası nedir kasten Yaralamaya teşebbüs cezası nedir silahla adam yaralamanın cezası 2015 yılında değişti mi silahla adam yaralamanın cezası kaç yıl kasten yaralama TCK 87 içinde nasıl tanımlanır

Kasten Yaralama Nedir

Kasten yaralama nedir sorusuna verilecek en güzel ve en net cevap bir kişinin vücuduna zarar vermek suretiyle o kişinin acı çekmesine, algılama yeteneğinin bozulmasına sebebiyet verme fiili şeklinde olacaktır. 


Kasten Yaralama TCK

Kasten yaralama TCK tarafından nasıl tanımlanır sorusuna verilecek en güzel ve en net cevap başkasının vücuduna acı veren ya da sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak şeklinde tanımlanmıştır. Buna ek olarak, bu tanıma bu fiili işleyen kimsenin yani kasten yaralama suçunun failinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı da belirtilmiştir. Ayrıca kasten yaralama TCK içinde vücut dokunulmazlığına karşı suçlar kapsamında yer almaktadır. 


Basit Yaralamaya Verilen Cezalar 

Basit yaralamaya verilen cezalar nelerdir sorusuna cevap vermeden önce basit yaralamaya ilişkin bir tanım vermek başka bir deyişle basit yaralama nedir sorusuna cevap vermek oldukça uygun olacaktır. Basit yaralama basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen yaralamalar ve basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen yaralamalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit tıbbi müdahale ile giderilebilen basit yaralama suçu söz konusu ise faile 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ya da adlı para cezası verilir. Örneğin bir kişiye yumruk atarak dudağında patlatmak, vurarak morarmaya sebep olmak, tokat atmak durumlarında basit yaralama suçunun basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen hali söz konusudur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus basit yaralamanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen hali mi yoksa basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen hali mi olduğuna adlî tıptan alınan darp raporunun karar verecek olmasıdır. Basit yaralama suçunun basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen hali ise mağdurun basit bir tıbbi müdahale sonucu iyileşemediği, darbenin izlerini uzun süre taşıdığı, ve iyileşmenin uzun bir zaman aldığı durumlarda söz konusudur. Basit Yaralamanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen hali söz konusu ise fail 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Basit Yaralamanın Cezası Nedir 

Basit yaralamanın cezası nedir sorusuna verilecek cevap 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ya da adlı para cezası ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası şeklinde olacaktır. Şöyle ki basit yaralama suçunun basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen hali söz konusu ise faile ya adlî para cezası ya da 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus verilen hapis cezasının adlî para cezasına çevrilemeyecek olduğu gerçeğidir. Buna ek olarak, basit yaralama suçunun basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen hali söz konusu ise verilecek olan ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacaktır. 

Ruhsatsız Silahla Adam Yaralamanın Cezası 

Ruhsatsız silahla adam yaralamanın cezası nedir sorusuna yanıt vermeden önce ceza hukuku açısından saldırı amacıyla kullanılan her eşyanın silah kabul edildiğini belirtmek gerekir. Yani silahtan kasıt sadece tabanca, tüfek, bıçak gibi konvansiyonel anlamda silahlar olmayıp, şişe, kalem, cep telefonu, cam, masa, sehpa vb eşyalar da saldırı amacıyla kullanıldıkları zaman silah olarak nitelendirilirler. Şimdi ruhsatsız silahla adam yaralamanın cezası nedir sorusuna geri dönecek olursak, silah basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen bir basit yaralama suçuna sebep olmuş ise 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis ya da yüzde 50 oranında arttırılmış adlı para cezası, silah basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen bir basit yaralama suçuna sebep olmuş ise 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olur. 


Silahla Adam Yaralamanın Cezası 2015 Yılında Değişti Mi 

Özellikle 2015 yılında yargı paketinde köklü bir reformun hatta genel af ihtimalinin gündemde olduğuna dair çeşitli basın yayın organlarında görülen spekülasyonlar halk nezdinde büyük bir beklentinin oluşmasına sebep oldu. 2015 yılında tabi ki birçok yargısal alanda reform olsa da oluşan büyük beklenti bir türlü karşılanmadı. Ancak bu sık sık karşımıza çıkan spekülasyonlar cezai yaptırımı değişen birçok suç çeşidi gibi silahla adam yaralamanın cezası 2015 yılında değişti gibi bir algı yarattı. Ancak böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Kısaca silahla adam yaralamanın cezası 2015 yılında değişti mi sorusuna verilecek en net ve en güzel cevap hayır şeklinde olacaktır. 

Silahla Adam Yaralamanın Cezası Kaç Yıl

Silahla adam yaralamanın cezası kaç yıl sorusuna verilecek net bir cevap bulunmamaktadır. Bunun sebebi kanun koyucunun silahla adam yaralama suçunda basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen durum ile basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyen durum arasında cezai yaptırım açısından bir ayırıma gitmiş olmasıdır. Şöyle ki silahla adam yaralama basit adam yaralama suçunun basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen halini teşkil ediyorsa 6 aydan bir yıla kadar 1,5 yıla kadar hapis ya da yüzde 50 oranında arttırılmış adlı para cezası söz konusu olurken, basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilen bir yaralanma durumunda ise 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olur. 

Kasten Yaralama TCK 87

Kasten yaralama TCK 87 içinde nasıl tanımlanır sorusuna verilecek en net cevap kasten yaralama TCK 87 içinde cezai yaptırımın ağırlaştırıcı nedenleri ile birlikte tanımlanmıştır. Söz konusu hükümden belirtilen ağırlaştırıcı sebepler ise kasten yaralama sonucunda; mağdurun organlarından ya da duyularından birinin sürekli zayıflaması, mağdurun konuşmasında zorluk meydana gelmesi, mağdurun yüzünde daimi bir iz oluşması, mağdurun hayati tehlike geçirmesi durumlarında ve bu durumlara ek olarak, mağdurun gebe bir kadın olması ve saldırı sebebiyle çocuğunun erken doğması durumunda faile verilecek olan ceza bir kat arttırılır. Bu durumda ilgili maddenin 1. Fıkrası söz konusu ise verilecek olan ceza 3 yıldan, 2. fıkrası söz konusu ise verilecek olan ceza 5 yıldan az olamaz. Ayrıca saldırı sonucunda; mağdurun iyileşme olanağı bulunmayan bir hastalık geçirmesi, mağdurun bitkisel hayata girmesi, mağdurun duyularından ya da organlarından biri işlevini tamamen yitirmesi, mağdurun konuşma ya da çocuk yapma yeteneğinin kaybolması, mağdurun yüzünün daimi olarak değişmesi durumlarında ve bu durumlara ek olarak mağdurun gebe bir kadın olması durumunda saldırı sonucu bebeğini kaybetmesi halinde verilecek olan ceza 2 kat arttırılır. Bu durumda 1. fıkraya ilişkin bir durum söz konusu ise verilecek olan ceza 5 yıldan, 2. fıkraya ilişkin bir durum söz konusu ise verilecek olan ceza 8 yıldan az olamaz.

Bununla beraber, saldırı sonucu vücutta bir kemik kırılmış ise kırılan kemiğin hayatı tehlike yaratma derecesine göre 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası söz konusu olur. 



Ayrıca saldırı sonucu olum olmuşsa 87. maddenin 2. fıkrası söz konusu olan hallerde 12 yıldan 16 yıla kadar 1. fıkrası söz konusu olan durumlarda 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder