30 Kasım 2016 Çarşamba

Adam Öldürmenin Cezası

Bilindiği gibi son yıllarda toplumsal gerilimin artması sonucu çoğu şiddet suçunda olduğu gibi adam öldürme suçunda da gözle görülür bir artış karşımıza çıkmaktadır. En ağır suçların başında gelmesi sebebiyle tarihin her döneminde dünyanın her ülkesinde kanun koyucu bu suçu sert cezai önlemler belirlemek suretiyle önleme yoluna gitmiştir. Ülkemizde de içinde yaşadığımız dönemde artış gösteren bu suça karşı niteliklerine göre farklılık gösteren birçok cezai yaptırım bulunmaktadır. Bu çeşitliliğin getirdiği bazı kafa karışıklıklarını gidermek adına sık sık karşımıza çıkan soruları teker teker yanıtlamak oldukça faydalı olacaktır. Soruları yanıtlamadan önce bu soruları saymak gerekirse adam öldürme nedir silahla adam öldürme kaç yıl tahrik sonucu adam öldürmenin cezası nedir nefsi müdafaadan adam öldürmenin cezası nedir adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi bıçakla adam öldürmenin cezası nedir namus için adam öldürmenin cezası nedir kasten adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi silahla adam öldürmek kaç yıl

Adam Öldürme Nedir

Adam öldürme nedir sorusuna verilecek en açık ve net cevap bir kişinin yaşamına son verme eylemi şeklinde olacaktır. Kasten adam öldürme suçu bir kişinin hayatına bilerek ve isteyerek son verme fiilidir. 


Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl

Silahla adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusuna verilecek en net cevap müebbet hapis cezası şeklinde olacaktır. Yani silahla adam öldürme ile kasten adam öldürme suçları aynı cezai yaptırımla karşılaşır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus silahla adam öldürme suçunun varolabilmesi için failin bıçak, tüfek, tabanca gibi öldürme amacıyla üretilmiş olan bir aracı kullanması gerekliliğinin olmadığı gerçeğidir. Yani fail şişe, kalem, sopa, masa, sandalye kullanmak suretiyle adam öldürmüş ise yine silahla adam öldürme suçu kapsamında bir fiil gerçekleştirmiş olacaktır ve bu durumda da müebbet hapis cezası ile cezalandırılacaktır.  

Tahrik Sonucu Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl

Tahrik sonucu adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusuna yanıt vermeden önce haksız tahrik nedir onu açıklamak oldukça faydalı olacaktır. Haksız tahrik bir suçun failinin suçu mağdurun bariz bir şekilde kusurlu bir davranışı sebebiyle işlediği durumlarda failin ceza indirimi almasını sağlayan bir ceza indirim sebebidir. İlk olarak, haksız tahrik teşkil eden davranışın ağırlığına göre failin alacağı ceza üzerinde bir ceza indirimi yapılır. Buna göre haksız tahrik durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması gereken fail 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Buna ek olarak, işlediği suçun niteliği itibari ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması gereken fail suçun haksız tahrik sebebiyle işlenmiş olması durumunda 18 yıldan 24 yıla kadar  hapis cezası ile cezalandırılır.  

Nefsi Müdafaadan Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl

Nefsi müdafaadan adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusuna cevap vermeden önce kısaca meşru savunma kavramını açıklamak oldukça yerinde olacaktır. Meşru savunma kendisine yönelmiş olan bir saldırıyı saldırı ile orantılı bir biçimde savuşturma amacıyla gerçekleştirilen fiildir. Bu tanımdan da anlaşılabileceği üzere zorunlu bir eylem olan meşru savunma durumunda fail yani meşru savunma teşkil eden fiili gerçekleştiren kişi herhangi bir ceza almaz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus meşru müdafaa teşkil eden fiilin saldırı ile orantılı olması gerektiğidir. Örneğin kendisine yumruk atılan bir kişinin yumruk atanı ateşli silah ile vurup öldürmesi durumunda meşru müdafaadan bahsedilemez. Bir başka örnek vermek gerekirse kendisine sopa ile saldıran kişiye sopa ile vuran kişi orantılılık ilkesine aykırı davranmadığı için meşru müdafaa kapsamında bir fiil gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Nefsi müdafaadan adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusuna geri dönecek olursak meşru müdafaa hükümlerine uyan herhangi fiil nedeniyle bu fiili işleyen kişi herhangi bir ceza almaz.

Namus İçin Adam Öldürmenin Cezası 

Öncelikle namus cinayeti töre saiki ile cinayetten farklıdır. Örneğin aile meclisinin kararı ile eşini öldüren bir adam haksız tahrik hükümlerinden yararlanamaz. Çünkü bu durumda cinayet kararını veren aile meclisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna karşın eşinin kendisini aldatması sebebiyle eşini öldüren kişinin haksız tahrik hükümleri çerçevesinde ceza indiriminden yararlanması mümkündür. Diğer bir deyişle namus cinayeti töre cinayetinden farklı olarak kasten adam öldürmenin basit hali kapsamına girmekte ve bu kapsama göre bir cezai yaptırım ile karşılaşmaktadır. Yani namus için adam öldürmenin cezası kasten adam öldürmenin cezası ile aynıdır bu ceza da müebbet hapis cezasıdır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus suçun haksız tahrik altında işlenmiş olma ihtimalidir. Şöyle ki namus için adam öldürme suçu haksız tahrik altında işlenmiş ise verilecek olan müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu aşamada verilecek olan ceza haksız tahrik teşkil eden davranışın ağırlık derecesine göre belirlenir. Örneğin karısını kendisini aldattığı gerekçesi ile öldüren ve böylece bir namus cinayeti işleyen kişi müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Töre saiki ile cinayet suçu daha ağır bir cezai yaptırım gerektiren bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre töre saiki ile cinayet durumunda fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus failin suçu haksız tahrik altında işlemesi durumunda verilecek olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verileceği gerçeğidir. 

Adam Öldürmenin Cezası 2016 Yılında Değişti Mi

Gerek 2015 yılında çeşitli basın yayın organlarında çıkan spekülasyonlar gerek OHAL süreciyle beraber birçok suç çeşidine af çıkarılmış olması halk nezdinde büyük bir beklenti doğmasına sebep olmuştur. Yargı alanında yapılan köklü değişiklikler bu beklentiyi karşılama hususunda yetersiz kalsa da 2016 yılında 38000 mahkumun salıverilmesine ilişkin hükümler içeren Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte adam öldürmenin cezası ile ilgili bir değişikliğe gidilebileceği ya da kısmi bir af çıkarılabileceği beklentisi kendisini göstermeye başlamıştı. Bu beklentilerin de bir sonucu olarak adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi sorusu sık sık karşımıza çıkan bir soru haline gelmiştir. Bu soruya verilecek en açık ve net cevap hayır şeklinde olacaktır. Çünkü 2016 yılında çıkarılan ve 38000 mahkumun salıverilmesi hükmünü de içeren Kanun Hükmünde Kararnameye göre bazı suç çeşitleri kapsam dışı tutulmuştur. Ve bu kapsam dışı tutulan suçların başında adam öldürme suçu da gelmektedir. Bu açıdan ele alındığında adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi sorusuna verilecek cevap hayırdır. 

Bıçakla Adam Öldürmenin Cezası 

Bıçakla adam öldürmenin cezası nedir sorusuna verilecek en güzel cevap müebbet hapis cezası şeklinde olacaktır. Bilindiği üzere bıçakla adam öldürme silahla adam öldürme olarak nitelendirilir. Ve buradan hareketle, fail kasten adam öldürme suçu ile ayni cezai yaptırım olan müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. 

Kasten Adam Öldürmenin Cezası 2016 Yılında Değişti Mi 

Kasten adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi sorusuna verilecek olan en kısa ve net cevap hayırdır. 2015 yılında yargı alanında yapılan reform sayılabilecek hamleler kamuoyunda çok büyük bir beklentinin oluşmasına ve birçok suç için af çıkarılabileceği doğrultusunda umutların yeşermesine sebep olmuştur. Buna ek olarak, çeşitli basın yayın organlarının ticari kaygılarla öne attıkları spekülasyonlar bu beklentinin bir çığ gibi büyümesine neden olmuştur. Hemen sonrasında 2016 yılında yaşanan OHAL süreci ile birlikte 38000 mahkumun salıverilmesini öngören Kanun Hükmünde Kararnamede birçok suç çeşidinde olduğu gibi adam öldürme suçunda da bir değişikliğe gidilebileceği ve belki de mevcut mahkumlar için bir af düzenlemesinin yapılabileceği yönünde beklentilere sebep olmuştur. Ancak gerek 2015 yılında yapılan yargı reformlarına gerek 2016 yılında OHAL süreci sonrası 38000 mahkumun salıverilmesini öngören Kanun Hükmünde Kararnameye bakıldığında bu beklentileri karşılayan herhangi bir düzenleme olmadığı açık ve net bir biçimde görülmektedir. Bunun sebebi 2016 yılında çıkarılan ve 38000 mahkumun salıverilmesine ilişkin hükmü içeren Kanun Hükmünde Kararnamenin birçok suç çeşidini olduğu gibi adam öldürme suçunu da bu düzenlemenin dışında tutuyor olmasıdır. Bu sebeple kasten adam öldürmenin cezası 2016 yılında değişti mi sorusuna verilecek en net cevap hayır şeklinde olacaktır.

Silahla Adam Öldürmek Kaç Yıl 

Silahla adam öldürmek kaç yıl sorusuna zaman bakımından verilecek bir cevap yoktur. Zira silahla adam öldürmek müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Çünkü silahla adam öldürme suçu aslında kasten adam öldürme suçu kapsamında bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder