10 Ekim 2017 Salı

Resmi Evrakta Sahtecilik Cezası

Bilindiği gibi insan yapısı gereği yanlış yapmaya meyilli bir varlık olduğu için cezai yaptırımlar ağır olsa dahi suç kavramı önüne geçilemeyen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bürokraside de kendini resmi belgede sahtecilik suçu olarak göstermektedir. Bilindiği gibi resmi belgede sahtecilik suçu kendisine ya da bir başkasına çıkar sağlamak amacıyla resmi bir belge düzenlemek, resmi bir belgede tahrifat yapmak fillerini tanımlayan suç çeşididir. Özellikle son yıllarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak belgede tahrifat yapmak ya da sahte bir belge oluşturmak oldukça kolaylaşmış durumdadır. Bu suç çeşidinin yaygınlaşmasının bir sonucu olarak da resmi belgede sahtecilik suçu ile ilgili pek çok insanın kafasında soru işaretleri oluşmaktadır. İşte yazımızda bu soruları teker teker yanıtlamaya çalışacağız. Resmi belgede sahtecilik suçu ile ilgili karşımıza sık çıkan soruları şu şekilde sıralamak mümkündür: Özel evrakta sahtecilik cezası nedir evrakta sahtecilik zamanaşımı süresi nedir evrakta sahtecilik cezası 2018 yılında değişecek mi resmi evrakta sahtecilik suçu paraya çevrilir mi resmi belgede sahtecilik suçu ile ilgili Yargıtay kararları resmi evrakta sahtecilik suçunun ertelenmesi mümkün müdür resmi belgede fikri sahtecilik nedir imza taklit etmenin cezası nedir 


Özel Evrakta Sahtecilik Cezası Nedir 

Özel evrakta sahtecilik en az resmi evrakta sahtecilik kadar sık karşımıza çıkan bir suç çeşididir. Özel Evrakta sahtecilik bilindiği gibi kişinin özel nitelikte olan bir belgeyi kendisine ya da bir başkasına çıkar sağlamak amacıyla tahrif etmesi ya da sahte bir özel belge düzenlemesi fiilini karşılayan suç çeşididir. Buradan hareketle, özel evrakta sahtecilik suçu özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, kullanılması ya da tahrif edilmesidir. Peki özel evrakta sahtecilik cezası nedir?  


Evrakta Sahtecilik Zamanaşımı 

Hemen hemen her suç tipinde olduğu gibi resmi evrakta sahtecilik suçunda da insanların en fazla merak ettiği konuların başında resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı süresi nedir sorusu gelmektedir. Resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı süresi 8 yıldır. Buradan hareketle, resmi evrakta sahtecilik suçu 8 yıl içinde soruşturulmazsa daha sonra ceza verilemez. 

Evrakta Sahtecilik Cezası 2018

Evrakta sahtecilik cezası 2018 yılında değişecek mi sorusu oldukça sık karşımıza çıkan bir sorudur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki resmi evrakta sahtecilik cezası 2018 yılında değişecek mi sorusuna kesin bir cevap verebilmek mümkün değildir. Ancak önceki uygulamalara bakarak bu konuda bir tahminde bulunmak mümkündür. Şöyle ki 2015 yılında yapılmaya başlayan yargısal alandaki değişiklikler ve sonrasında 2016 yılında OHAL süreci ile birlikte atılan yargısal alanda reform adımlar ile birlikte hukuk düzeni birçok suç için ceza indirimleri öngörmektedir. Hal böyle olunca kamuoyunda resmi evrakta sahtecilik cezası da değişecek beklentisi oluşmaya başladı. Ancak en azından şimdilik yaşama organının gündeminde böyle bir değişikliğin olmadığını söylemekte fayda var. 

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir mi 

Resmi evrakta sahtecilik suçu paraya çevrilir mi sorusu resmi evrakta sahtecilik konusunda en sık karşımıza çıkan soruların başında gelmektedir. Bu sorunun sık gelmesinin bir diğer sebebi ise özel evrakta sahtecilik suçu ile resmi evrakta sahtecilik suçlarının birbirine karıştırılıyor olmasıdır. Bilindiği gibi özel evrakta sahtecilik suçu para cezasına cevrilebilen suçlar arasındadır. 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu ile İlgili Yargıtay Kararları

Resmi belgede sahtecilik suçu ile ilgili Yargıtay kararları ne yöndedir sorusu resmi evrakta sahtecilik hususunda oldukça önemli bir sorudur. Özellikle imza taklit etme fiili ile oldukça sık karşımıza çıkan bir suç çeşidi olan resmi belgede sahtecilik suçu birçok Yargıtay kararına konu olagelmiştir. İmza taklit etme suretiyle işlenen resmi belgede sahtecilik suçu özelinde Yargıtay kararları imzası taklit edilen şahsın rızasını ve imzayı taklit eden şahsın zarar verme ya da kendisine veya başkasına çıkar sağlama kastına göre bir değerlendirme yaparak buna göre suç vardır ya da yoktur deme eğilimindedir. Şöyle ki eğer imzası taklit edilen şahsın imza taklit etme eyleminde rızası varsa ve buna ek olarak imzayı taklit eden şahsın imzasını taklit ettiği kişiye zarar verme kastı yoksa bu noktada suç unsuru bulunmamaktadır. Ancak bu şartlardan birinin bile yerine gelmediği noktada Yargıtay imza taklidi eylemini suç olarak görmektedir. Örneğin, rızası olmaksızın birisinin imzasını taklit etmek suç teşkil etmektedir. Yine birisine zarar verme amacıyla imzasını taklit etmek de suç sayılmaktadır.  


Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunun Ertelenmesi 

Resmi evrakta sahtecilik suçunun ertelenmesi mümkün müdür sorusu resmi evrakta sahtecilik suçu hakkında karşımıza oldukça sık çıkan sorulardan birisidir. Öncelikle, resmi evrakta sahtecilik suçunun ertelenmesi mahkumun alacağı ceza ile ilgilidir. Şöyle ki 2 yıl ya da daha az süreli bir hapis cezası alan mahkum için hapis cezasının ertelenmesi söz konusudur. Erteleme durumunda hapis cezası uygulanmaz. Ancak resmi evrakta sahtecilik suçunun ertelenmesi bazı ek şartlara da bağlıdır. Bu ek şartlar ilgili kişinin yani resmi evrakta sahtecilik suçu işlemiş ve mahkum olmuş kişinin daha önce kasten işlenmiş bir suç nedeniyle mahkum olmamış olması gerekmektedir. Bu duruma ek olarak mahkemenin ilgili kişinin bir daha suç işlemeyeceğine yönelik bir kanaate varmış olması gerekmektedir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus hakimin bu noktada geniş bir takdir yetkisinin bulunmasıdır. Yani bu noktada hakim sanıktan kamunun ya da özel kişinin uğradığı zararı tazmin etmesini şart olarak öne sürebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise her ne kadar hapis cezasının ertelenmesi durumunda hapis cezası fiilen uygulama alanı bulmuyor olsa da hapis cezası hukuki sonuçlar doğurmak suretiyle sanığın hayatına doğrudan doğruya etkide bulunur. Şöyle ki, resmi evrakta sahtecilik suçu nedeniyle mahkum olmuş ve bu sebeple 1 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış olan hükümlünün memur olması veya bir kamu görevine aday olması mümkün değildir.  

İmza Taklit Etmenin Cezası Nedir 

İmza taklit etmek oldukça sık karşımıza çıkan bir durum olduğu için imza taklit etmenin cezası nedir sorusu birçok insanın aklında yer etmiş bir sorudur. Bu soruya daha net bir cevap verebilmek için imza taklit erme hususunda imzası taklit edilen şahıs ile imzayı taklit eden şahsın amaçları göz önünde bulundurulur. Şöyle ki imzayı taklit eden şahıs imzasını taklit ettiği kişiye zarar verme kastı ile hareket etmiyorsa, imzası taklit edilen şahsın bu eylemde rızası varsa yani imzasını taklit edilmesini kendisi talep ettiyse imza taklit etme fiili suç teşkil etmez. Ancak bu olumsuz şartların birinin bile varlığı halinde yani imza taklit eden şahıs imzasını taklit ettiği kişiye zarar verme kastı taşıyor ise ya da imza taklit eden kişi imzasını taklit ettiği şahsın rızası olmaksızın bu eylemi gerçekleştiriyor ise yapılan bu eylem her iki durumda da suç teşkil etmektedir. Zaten resmi evrakta sahtecilik suçu özelinde ki Yargıtay kararları da bu yöndedir. Bu durumlara ek olarak imza taklit etme eyleminin suç teşkil ettiği hallerde imza taklit etme eylemi resmi bir evrak üzerine yapılıyorsa resmi evrakta sahtecilik suçundan, özel bir evrakta gerçekleşmesi durumunda ise özel evrakta sahtecilik suçunda bahsedilir. Peki bu suçun yani resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası nedir? Bilindiği gibi resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası suçun basit hali için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası iken suçun nitelikli hali için 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıdır. 

6 yorum:

  1. Peki ehliyet sınavına abim yerine girdim ben sınav kigadini teslim ederken yakalandim sonra serbeset kaldım mahkeme acil di aralığın 12 de gittim 17 nisana ertelendi mahkeme sizce ne ceza verilir bana daha önce her hangi bi sabikam yok

    YanıtlaSil
  2. Kimlik te herhangi bi resim değiştirme felan da yok yanıtlarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar karşılıklı alacaklı oldugum şahıs ile şahitler önünde 500 tl senedi 15.000 tl yaptık ödenmeyince işleme koyduk daha sonra şikayetçi olmuş evrakta oynama yaptı diye kriminal incelemede evrakta oynama oldugu çıktı rakam bölümünde hakkımda ağır cezada dava açıldı lütfen bana yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  5. Sahte kimlik yalakalandı üzerimde 2 adet cezam ne olur

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ben taşeron red alan birisiyim. Suç tarihim 2003 yılı karar tarihim temiz edilmeden 2014 yılı suçum imza atmak suretiyle resmî evrakta sahtecilik 342/1 1.8 ay 765 s 647/6 tecilli ceza 2018 yılı Ocak memnu haklarımı aldım buna rağmen çalıştığım kurum red verdi ve nisan 2018 sen beri işsizim bende idari mahkemesine dava açtım sizce nasıl bir karar çıkar

    YanıtlaSil